top of page
Ieškoti

Kam reikalingas tėvas?

Atnaujinta: 2023-07-04

Ironiška, bet tai praeito amžiaus tiesa - dėl jos šiandien turime visuomenę, kurioje nei vyrai, nei moterys, nepatyrę teigiamo vyriškumo pavyzdžio, apgraibom bando susiprasti interseksualinės dinamikos maišatyje.


Berniukas, negavęs tvirto bet mylinčio dėmesio iš tėvo (ar kito vyro), tampa priklausomas nuo moterų edukacijos apie tai, kaip būti vyru. Mama ir visos mokyklos mokytojos netiesiogiai mokė berniuką, kaip elgtis - išmokė "širdies" meno, tačiau apie stuburo tvirtumą niekas neužsiminė. Užaugęs vyras žino, kad kažkas viduje ne taip, tik nežino, kas. Jam trūksta tvirto vidinio "stuburo" - gebėjimo atstovėti savo poreikius, sveikai reikšti pyktį ir agresiją, gebėti išsikelti tikslus ir pilnai priimti atsakomybę už tai, kokias dovanas jis atneša pasauliui mainais už gyvenimą jame.

Mergaitė, negavusi mylinčio ir tvirto vyriško dėmesio iš tėvo (ar kito vyro šeimoje), tampa moterimi, kuri nežino, ko tikėtis santykių su vyru. Jai gali būti sunku pasitikėti ir ji gali būti išsiugdžiusi įprotį kontroliuoti. Nesaugumo iššauktas polinkis valdyti situaciją nulems ir vyrus, kuriuos moteris svarstys kaip kandidatus į partnerius. Kodėl sakoma, kad Žemaitijoje daugiausia savo vyrus kontroliuojančių moterų? Manau tai koreliuoja su statistiškai dideliu vyrų alkoholizmu toje šalies dalyje. O vyras, tapęs alkoholiku, praranda gebėjimą ne tik demonstruoti brandaus vyriškumo (suaugusio vyro psichologijos) savybes ir elgesį kitiems, tačiau ir pats patirti jų naudą. Pagal Robert Moore archetipų sistemą, toks vyras lieka užstrigęs berniuko psichologijoje, o berniuko elgesys, kaip žinia, traukia motinišką elgesį.

Vyriškumas nėra lyties klausimas - tai poliarinis elgesio pradas, kaip ir moteriškumas, kurį kiekvienas turime viduje. Klausimas yra apie pusiausvyrą. Psichikos raidoje augančiam vaikui svarbu patirti abu šiuos modelius - tai veiks ne vien kaip elgesio modelis sau ir partnerio atrankai, tačiau taip pat sukurs saugumą, reikalingą išsiugdyti sveikai asmenybei su aiškiai išreikštomis psichologinėmis ribomis, natūraliais įgūdžiais naudoti emocinį aparatą ir tvirta saviverte.

235 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page